12 Eylül 2012 Çarşamba

ASTRALTİK MÜZİKLER

     Evet bu aralar Pera Müze' sindeki etkinlikler ilgimi çekmeye başladı. Genç Çarşamba Etkinlikleri kapsamında öğrencilere ücretsiz müze ve konser etkinlikleri sunuluyor. Daha önce çıkan grupları beğenmedim ama önümüzdeki 2 hafta çıkacaklar : Mors - Karahan Kadırman ve Yakaza Ensemble.

    Öncelikle Mors'tan bahsetmek gerekirse bu grup adından az da olsa anlaşılacağı üzere mors(Balina Atı) ve körler alfabesinden esinlenerek, görsel ve işitsel müzik yapıyor. Karahan Kadırman'ın kurduğu grup felsefe, kavramlar ve sanatla iç içe, farklı ve deneysel çalışmalar üretiyor. Hayvan seslerinden tutun buzun kırılırkenki çıkardığı sese kadar bir çok şeyden ilham alarak perde arkasında yapılan bir performans düşünün. Uzakdoğu Sahne Sanatları ile görselliği oluşturuken,  Anadolu'da uzun yıllar kullanılmış enstürmanlar ve gölge oyunlarıyla gelenekselliği koruyor. Gerek ney sesi gerekse de boynuz şeklindeki kavisli deniz kabuklarından çıkan büyülü bir sese ve o atmosfer canlandırılmaya çalışılırken kendinizi 1 saatliğine farklı bir dünyada bulmak için bu akşamki konseri kaçırmayın derim. Saat 8de Pera Müze'de...



   Açıkçası Mors grubundan daha etkileyici buldum Yakaza Ensemble'ı. İlk albümü 2008'de A'mak-ı Hayal (Hayalin Zirvesi) ile Japonya'ya da sesini duyuran grup Mors gibi geleneksel enstürmanlarla elektronik müziği de kullanmış. Ki daha önceki örneklerine göre müzikleri iyice harmanlamayı başarmış grup. Daimi Dönüşüm (2.52) en sevdiğim parçası.

   Küçükken arkeolog olmak istediğimde özellikle firavunlar tarihine, mumyalara, piramitlerin oluşumuna ve o dönemde nasıl geliştiği açıklanamayan astrolojik, matematiksel olaylara merak salmıştım. Bununla beraber firavunların ölümden sonra dirileceğine inanıldığı için lahitlerine konulan hazineleri ve özel eşyalarıyla parapsikolojik konulara da girmiş oldum. Nedense bu iki grubun müzikleriyle bilincimin gerisinde kalan, eski, tanıdık bu duygular uyandı. Hoşuma gitti. Bence çoğu kişinin dinlerken rahatlayıp farklı düşüncelerde kendini bulacak, birazda astral seyahatsal bulduğum bu müzik türüyle.

   Abi diceksin ne bu ölümden sonra firavunlar, yok metapsişik durumlar, astral seyahatler diye :D  birazda paranormal gizemli takılalım, o moddayım bu aralar  :D  Tabii ki gene ücretsiz olacak bu konserleri kaçırmayın



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder