2 Eylül 2012 Pazar

30 AĞUSTOS 2. BÖLÜM -- HEYBELİADA F511



              30 Ağustosta deniz müzesinden sonra Beşiktaş iskelesindeki kalabalığa ayak uydurarak fırkateyn gezisi için kimliklerle kayıt olup sıraya girdik. Ne yazıkki o sırada bile öne geçmeye çalışan, uyanık gezinenlerde vardı. Oruçreis F245 ve Heybeliada F511 gemilerine sırasıyla iskeleden 25 kişilik bot kalkıyordu. Grubun istediği gemiye gidiliyordu ki çoğu kişi Heybeliada'yı görmek istedi.

              Heybeliada fırkateynin en önemli özelliği %70 - 80 ine yakının Türk yapımı olmasıdır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Milgem (Milli Gemi) Projesi kapsamında 2007de Tuzla tersanesinde yapımına başlanan gemi 2010 yılında ilk olarak denize indirildi. Hayalet gemi olarak adlandırılmasının sebebi, oluşturulan radar sistemi ve geminin dış yüzeyinin 45 derece açıyla eğik tutulmasıdır. Bu şekilde çevredeki gemilerin radyo dalgaları yansıma yaparak geminin radarlardan geçmesini sağlıyor. Süper bir şey :D






       99,5 metre uzunluğunda ve 2900 dinamik ağırlık kapasitesi olan ada sınıfı korvet (denizaltılara karşı özel silahlandırılan küçük savaş gemisi) hiç benzin almadan 10 gün son sürat yol alabilir. Bu özellik normalde dünya standartlarına göre 15 - 20 gün arasıymış fakat bizim gemi de diğerlerine göre 20knot (deniz mili/hız) daha hızlı. Ekonomik 15, maksimum 30 knot hıza çıkıyor. Geminin üstteki resimde de görüldüğü üzere yan taraflarının kapalı olması hızını daha da arttırmasını sağlıyor.

Fotoğraflar siyah beyaz efektte çekilmiştir.


        ASELSAN tarafından geliştirilen su altından gelebilecek torpido saldırılara karşı korunmak için "Hızır" adı verilen Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi de yerleştirildi. Bu sistemle kendisine yönelen güdümlü torpidoları su altında akustik bir gürültü üretip yanıltıyor.  Bu yanıltma işlemleri uzaktan kontrol edilebildiği gibi Hızırın kendisi de otomatik olarak çevredeki radyo dalgalarını analiz ederek yapabiliyor. Torpidonun tespiti, sınıflandırılması ve takibini sağlayan algoritma yazılımları ASELSAN'a ait olan Milli Sonar Sistemimiz ilk olarak da Heybeliada'da kullanılmıştır.

Ram (Rolling Airframe Missile) Silah
        Yukardaki resimde güvertede gördüğünüz 21 güdümlü mermili Ram silahı bulunmakta. Güdümlü mermiden kasıt, hedef ne kadar uzakta olursa olsun yaydığı ya da yansıttığı radyo dalgaları ile pilot olmaksızın atılan ve hedefe ulaşma oranı uçaklardan atılanlara göre daha fazla olan gelecek savaşların en korkunç silahı, roketlerdir.  Su üstü ve hava hedeflerine karşı kullanılıyor silah.

Helikopter Platformu
           Helikopter platformunun iskele (sol) ve sancak (sağ) taraflarında bulunan pompalı tüfekler. Şarjörleri dolu ama emniyetleri kapalı olan silahları kaldırmamamız söylense de kaşla göz arası silahı kaldırıp foto çekinebildim :) büyük iş azizim, başımda göğe erdi o an. Tabii o zaafer fotoğrafımı yayınlamıcam.
      
Geminin Hangar Kısmı
       
           Her sene 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda halka ücretsiz açılan bu fırkateyn gezilerini kaçırmayın derim.O anda orda olup o atmosferi solumak bile insana yetiyor. Bundan sonra geleneksel hale getireceğim bayram kutlamaları arasında bu gezi yerini aldı. Seneye nasıl beklicem bilemiyorum :D



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder