2 Eylül 2012 Pazar

30 AĞUSTOS 1. BÖLÜM -- DENİZ MÜZESİ



                30 ağustos Zafer Bayramı'na yakışan ilk kutlamam bu sene oldu. Her sene Deniz Kuvvetleri Komutanlığı' nın yaptığı etkinlikler arasında  Deniz Müzesi gezisi ve Savaş Gemisi Fırkateynleri nin halka açılması da vardı.  Meydandaki törene katılıp müze ve gemi gezisine katıldım.

                  Çoğu kişinin Deniz Müzesinden haberi olmasına rağmen firkateynlerin gösterileceğini boğaza demirleyene kadar kimse bilmiyordu. Bu sene Oruçreis F245 ve Heybeliada F511 savaş gemileri gösterildi.




              Gemilerden önce Deniz Müzesi gezime gelcek olursak giriş ücreti tam 4, öğrenci 1.3 tl olan müzenin sağ girişinde Atatürk'ün Savarona yatında kullandığı eşyalar bizi karşılıyor. İçerde fotoğraf başına 8 tl ücret ödenmesi gerektiğinden çok az resim çekebildim. Savarona'da kullanılan kütüphaneden tutun da yemek takımına, çalışma masasından satranç masasına kadar Ertuğrul yatında Atatürk'ün odasındaki yatağı da dahil kamarada ne varsa sergileniyordu. Dikkatimi çeken şey o kadar eşyanın küçük bir oda da bölmelere ayrılıp da gösterilmesiydi. Özellikle oda da kamara şeklinde paravan oluşturulup eşyalara sadece küçük bir pencereden bakılması da insanı düşündürüyor.




                Eşyaların yanı sıra Atatürk'ün savaş gemileriyle ilgili yazdığı mektuplar, şapka ve tabancası da sergileniyordu. Atatürk 1 Haziran 1938 - 25 Temmuz 1938e kadar doktorların tavsiyesine uyarak Savarona yatında istirahate çekilmişti. Dolmabahçe'de doktor tarafından bildirilen yazılı ölüm raporu da gösterilen mektuplar arasındaydı.




               Fırkateyn, denizaltı ve çeşitli gemilerin cam fanuslar içinde maketleri, Piri Reis'in özgün harita defteri, çeşitli gemi kıç ve ön armaları (aslan, kaplan şahin figürleri) özellikle dikkat çeken bölümdü.




                     Çeşitli uzun namlulu tüfek ve silahlarla, balta, bıçak hatta mektup açacakları da sergilenen müzenin en alt katında denizaltı motorları, dalgıç kıyafetleri ve hediyelik eşya dükkanı da vardı. Hediyelik eşya dükkanında Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca özel tasarlanmış şapka, kravat, tişörtlerle anahtarlık, maket yelkenler, kupa, (küpe kolye set bile vardı) denizcilikle ilgili kitaplar uygun fiyatla satılıyor.


           Normalde de giriş ücreti ucuz olan bu müzeye gitmenizi şiddetle tavsiye ederim. Arada bir  arkadaşlarla takılıp, aylak aylak gezmek dışında müze, kütüphane, sergi gibi kültürel gezi alışkanlığı oluşturulmalı herkes bence.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder