4 Mart 2013 Pazartesi

PARS ROKET GRUBU ELEMAN ARIYOR


           İtü öğrencilerinin 3-5 kişilik grupla kurduğu ve özgün roket motorları üretmek amacıyla gelişen grup şu anda 30 kişiden fazla desteğiyle yola devam ediyor. Grubun içinde roketçilik 1 sertifikalı ve 2 yıldan fazla tecrübesi olan 5 kişilik deneyimli çalışma elemanlarına sahip.

Yaptıkları ürünler :
  • Özgün Katı yakıt ve Hibrit Motor,
  • Kademesiz ,Paralel Kademeli ve Serii Kademeli Roketler,
  • Ateşleme Sistemi,
  • Motor İtki Ölçüm Cihazı,
  • Uçuş Bilgisayarı.






Başlıca ekipleri :
  • Motor Tasarım ve Üretim: Bu ekip roketin en önemli kısmı motorun tamamen özgün olarak tasarlanıp üretimini sağlayacak ekiptir. Yakıt olarak uygun malzemelerin bulunması, bunların hangi proseslerden geçeceğini bu ekip karar verecektir. Motorun kabı diyebileceğimiz “case” tasarımı ve nozül de yine bu ekip tarafından yapılıp üretilecektir. İlk başta düşük ve orta itki sağlayacak yakıtları işleyecek olan grubumuz, ilerleyen zamanlarda daha verimli kompozit yakıtları işleyerek motorların itkilerini arttıracaktır. Case sistemi içinde sırayla çaplarına göre 24 mm, 29 mm, 38 mm, 54 mm, 75mm ve 98 mm case sistemleri üretecektir.Bunun yanında hibrit ekibi grubumuzun en önemli hedeflerinden biri olan yerli hibrit roket motoru tasarım ve üretimini gerçekleştirecek ekiptir. Ekip şu anda planlar çerçevesinde ar-ge çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Hibrit roket motorları bir oksitleyici (gaz ya da sıvı) bir de katı yanıcı kısımdan meydana gelmektedir. Bu iki kısım arasında ise kritik bir önem taşıyan injektör bulunmaktadır. Yanmanın en optimize olmuş şekilde sağlanabilmesi ve tasarıma daha çok özgünlük katabilmesi açısından injektör tasarımı büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden ar-ge çalışmaları çok sıkı ve kontrollü olarak gerçekleştirilmektedir.

  • Yapısal Ekibi: Bu ekip ise roketin burun, gövde ve iç yapısı ile ilgilenecek olan genel tasarım ekibidir. Mukavemet hesapları, gerekli aerodinamik hesaplar bu ekip tarafından yapılıp uygun tasarımlar oluşturulacaktır. Destekleyicili, paralel ve seri kademeli sistemler oluşturulurken kullanılacak olan mekanizmalar seçenekler arasından uygun olanı kendi sistemimize göre optimize edip entegre edecek olan ekip bu ekiptir.

  • Test ve Elektonik Sistemler Ekibi: Bu ekip roketin itki ve yapısal testlerinin ve analizlerinin gerçekleştirilip arşivleyecek olan ekiptir. Öncelikli olarak bu ekibin görevi roket itki ölçümlerinii gerçekleştirebileceğimiz bir itki test cihazı üretebilmektir. Bu cihaz üretilen motorun itkisini test edip hız zaman, ivme zaman gibi grafiklere dönüştüren bir cihaz olacaktır. Daha sonrasında ise roketin beyni diyebileceğimiz uçuş bilgisayarı ve faydalı yük kısmıyla ilgilenecektir. Roketin ateşleme, zamanlama ve ayrılma sistemlerinin otonom olarak gerçekleştirilmesi yine bu ekip tarafından gerçekleştirilecektir. Tamamen özgün devre tasarımı ve kodlardan oluşacak uçuş bilgisayarı uçuş esnasında her türlü veriyi kaydederek ileride analizlerde kullanılacaktır. Faydalı yük kısmı ise “cansat” olarak planlayan Pars Takımı bunun üretimini de yapabilmek için içerisinde bu konuda tecrübeli arkadaşlar bulundurmaktadır.

  • Tanıtım ve Sponsor Ekibi: Bu ekip ise grubun tüm afiş, tanıtım ve reklam işlerini yürütmekle birlikte sponsorluk görüşmelerini gerçekleştirip takıma gerekli olan bütçesini sağlayacak olan ekiptir.


Bu ekiplerden herhangi birinde yer alıp bu gruba destek olmak istiyorsanız formu doldurmanız yeterli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder